views

How this Hong Kong apartment’s views informed its interior design



a kitchen with a dining room table: Tommy Hui designed this Wong Chuk Hang apartment, aptly named the Bird Hide, to make the most of its panoramic views. Photography: Steven Ko


Tommy Hui designed this Wong Chuk Hang apartment, aptly named the Bird Hide, to make the most of its panoramic views. Photography: Steven Ko

A good view is a terrible thing to waste. And the view from the 690 sq ft Wong Chuk Hang flat that Tommy Hui Shui-cheung was hired to renovate is truly spectacular: a sweeping panorama of Bennett’s Hill and Aberdeen Harbour, with folds of greenery rolling into the sea.

“We wondered how to focus the interior on the views,” says Hui, founder of local architecture firm TBC Studio.

The clients, a young couple – a nurse and an urban planner – plan to have children, but for now they wanted a sanctuary where they could relax with family and friends. Hui worked with them to create a design he calls the Bird Hide, a reference to lookouts built to observe nature, birds especially, at close range.

Get the latest insights and analysis from our Global Impact newsletter on the big stories originating in China.

Hui wanted to make the flat as calming as its views, so he chose a relaxed palette of blond wood, complemented by a creamy pastel blue-green – the colour of the sea on a sunny day.



diagram, engineering drawing


© Provided by South China Morning Post


“We separated the living room and the dining room into two material finishes: wood veneer on one side and paint on the other,” says Hui. “For the paint, it needed to be a colour that wasn’t too dark, something more natural and cosy.”

The layout needed small changes, too. The flat’s front door opens directly into the dining and living area, so Hui used a slatted partition to create a foyer offering a gradual transition into the flat.

The next challenge was the kitchen. As in most Hong Kong

Continue Reading